ประเภทต้ม
mild soup with vegetables and pork(แกงจืด)
mild soup with vegetables, pork and bean curd(แกงจืดเต้าหู้)
soup with chicken, galanga root and coconut(ต้มข่าไก่)
prawn and lemon grass soup with mushrooms(ต้มยำกุ้ง)
fish-ball soup(แกงจืดลูกชิ้นปลา)
rice soup with fish/chicken/shrimp(ข้าวต้มปลา/ไก่/กุ้ง)
ประเภทไข่
hard-boiled egg(ไข่ต้ม)
fried egg (ไข่ดาว)
plain omelet (ไข่เจียว)
omelet with vegetables ไ(ข่ยัดไส้)
scrambled egg (ไข่กวน)
ประเภทก๋วยเตี๋ยว
wide rice noodle soup with vegetables and meat (ก๋วยเตี๋ยวน้ำ)
wide rice noodles with vegetables and meat (ก๋วยเตี๋ยวแห้ง)
thin rice noodles fried with tofu, vegetable, egg and peanuts (ผัดไทย)
fired thin noodles with soy sauce ( ผัดซีอิ้ว)
wheat noodles in broth with vegetables and meat (บะหมี่น้ำ)
wheat noodles with vegetables and meat (บะหมี่แห้ง)
อาหารจานเดียวประเภทข้าว
fried rice with pork/chicken/shrimp (ข้าวผัดหมู/ไก่/กุ้ง)
boned, sliced Hainan-style chicken with marinated rice (ข้าวมันไก่)
chicken with sauce over rice ( ข้าวหน้าไก่)
roast duck over rice ( ข้าวหน้าเป็ด)
'red' pork with rice (ข้าวหมูแดง)
curry over rice (ข้าวแกง)
ประเภทแกง
hot Thai curry with chicken/beef/pork ( แกงเผ็ดไก่/เนื้อ/หมู)
rich and spicy, Muslim-style curry with chicken/beef and potatoes ( แกงมัสมันไก่/เนื้อ)
mild, Indian-style curry with chicken (แกงกะหรี่ไก่)
hot and sour, fish and vegetable ragout ( แกงส้ม)
'green' curry with fish/chicken/beef ( แกงเขียวหวานปลา/ไก่/เนื้อ)
savory curry with chicken/beef (แกงพะแนงไก่/เนื้อ)
chicken curry with bamboo shoots ( แกงไก่หน่อไม้)
catfish curry (แกงปลาดุก)
อาหารทะเล
steamed crap (ปูนึ่ง)
steamed crap claws (ก้ามปูนึ่ง)
shark-fin soup ( หูฉลาม)
crisp-fried fish (ปลาทอด)
fried prawns (กุ้งทอด)
batter-fried prawns (กุ้งชุบแป้งทอด)
grilled prawns ( กุ้งเผา)
steamed fish (ปลานึ่ง)
grilled fish (ปลาเผา)
whole fish cooked in ginger, onions (ปลาเจี๋ยน)
sweet and sour fish (ปลาเปรี้ยวหวาน)
cellophane noodles barked with crap ( วุ้นเส้นอบปู)
spicy fried squid (ปลาหมึกผัดเผ็ด)
roast squid (ปลาหมึกย่าง)
oysters fried in egg batter (หอยทอด)
squid (ปลาหมึก)
shrimp (กุ้ง)
fish (ปลา)
catfish ( ปลาดุก)
freshwater eel (ปลาไหล)
saltwater eel ( ปลาหลด)
tilapia (ปลานิล)
spiny lobster ( กุ้งมังกร)
green mussel (หอยแมลงภู่)
scallop ( หอยพัด)
oyster (หอยนางรม)
ประเภทอื่นๆ
stir-fried mixed vegetables (ผัดผักรวม)
spring rolls เ(ปาะเปี๊ยะ)
beef in oyster sauce (เนื้อผัดน้ำมันหอย)
duck soup ( เป็ดตุ๋น)
roast duck ( เป็ดย่าง)
fried chicken (ไก่ทอด)
chicken fried in holy basil ( ไก่ผัดใบกะเพรา)
grilled chicken (ไก่ย่าง)
chicken fried with chilies (ไก่ผัดพริก)
chicken fried with cashews ไ(ก่ผัดเม็ดมะม่วง)
morning-glory vine fried in garlic, chili and bean sauce (ผักบุ้งไฟแดง')
satay' or skewers of barbecued meat (สะเต๊ะ)
spicy green papaya salad ( ส้มตำ)
noodles with fish curry (ขนมจีนน้ำยา)
prawns fried with chilies (กุ้งผัดพริกเผา)
chicken fried with ginger (ไก่ผัดขิงf)
ried wonton เ(กี๊ยวกรอบ)
cellophane noodle salad (ยำวุ้นเส้น)
spicy chicken or beef salad (ลาบไก่/ลาบเนื้อ)
hot and sour, grilled beef salad (ยำเนื้อ)
Chicken with bean sprouts (ไก่สับถั่วงอก)
fried fish cakes with cucumber sauce ( ทอดมันปลาประเภทผัก)
angle bean ( ถั่วพู)
bean sprout ( ถั่วงอก)
bitter melon ( มะระจีน)
brinjal (round eggplant) (มะเขือเปราะ)
cabbage (กะหล่ำปลี)
cauliflower (ดอกกะหล่ำ)
corn (ข้าวโพด)
cucumber ( แตงกวา)
eggplant (มะเขือม่วง)
garlic (กระเทียม)
lettuce (ผักกาด)
long bean (ถั่วฝักยาว)
okra (ladyfingers) (กระเจี๊ยบ)
onion (bulb) (หัวหอม)
onion (green, scallions) ( ต้นหอม)
peanuts (ground nuts) (ถั่วลิสง)
potato ( มันฝรั่ง)
pumpkin ( ฟักทอง)
taro ( เผือก)
tomato ( มะเขือเทศประเภทผลไม้)
banana ( กล้วย)
coconut (มะพร้าว)
custard-apple ( น้อยหน่า)
durian (ทุเรียน)
guava (ฝรั่ง)
jackfruit ( ขนุนl)
lime (มะนาว)
longan (ลำไย)
mandarin orange (ส้ม)
mango (มะม่วง)
mangosteen ( มังคุด)
papaya (มะละกอ)
pineapple (สับปะรด)
pomelo (ส้มโอ)
rambeh-small, reddish-brown (มะไฟ)
rambutan (เงาะ)
rose-apple ( ชมพู่)
tamarind (มะขาม)
sapodilla (ละมุด)
watermelon (แตงโมประเภทขนมหวาน)
Thai custard (สังขยา)
coconut custard (สังขยามะพร้าว)
sweet shredded egg yolk (ฝอยทอง)
egg custard ( หม้อแกง)
banana in coconut milk (กล้วยบวชชี)
fried, Indian-style banana (กล้วยแขก)
sweet palm kernels ( ลูกตาลเชื่อม)
Thai jelly with coconut cream (ตะโก้)
sticky rice with coconut cream (ข้าวเหนียวแดง)
sticky rice in coconut cream with ripe mango (ข้าวเหนียวมะม่วง)
Sunday, July 25, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment